V petek, 25. 9. 2015, smo učenci 7. razredov obiskali Goriško knjižnico Franceta Bevka. Tam so nas sprejeli trije knjižničarji, ki so nam povedali nekaj o knjižnici ter letošnjem praznovanju 40.-letnice bibliobusa. Večino povedanih stvari smo že vedeli, zato smo se v treh večjih skupinah odpravili na ogled stavbe.

Moja skupina si je najprej ogledala prvo nadstropje, kjer smo se naučili, kje in kako iščemo določene knjige po policah. Predstavili so nam tudi posebne prostore, kot so soba za učenje in videosoba. Nato smo odšli do oddelka za časopise in revije, kjer smo videli časopise starejših izdaj (iz leta 1988). Bili so veliki in obširni. Izvedeli smo, da so izdaje lahko iz več delov in da je vsak list posebej zašit v platnico.

Zatem smo se znašli v domoznanstvenem oddelku. Tam velja pravilo, da si knjige ne smeš vzeti sam, ampak moraš zanjo prositi knjižničarko. Teh knjig si tudi ne smeš izposoditi na dom; vse to zato, ker so večinoma zelo stare. V zastekljeni omari poleg tega oddelka je bilo nekaj starih knjig, dve od teh starejši od 150 let.

Vrnili smo se v pritličje na mladinski oddelek ter si ogledali tudi otroško oz. pravljično sobo. Nato smo zavili desno k romanom – ljubezenskim, kriminalnim, znanstvenofantastičnim – , ki pa so bolj primerni za odrasle.

Ob povratku na zbirno mesto smo dobili knjigo z naslovom Iskanje Eve.

Knjižnica je zelo zanimiva ustanova. V njej se lahko učimo, izposojamo k knjige, beremo ter prihajamo na razstave in predavanja.

 

Valentin, 7. r

Related Images:

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost