Vsi vemo, da je zajtrk izrednega pomena; dan se začne z zajtrkom. Če je zajtrk sestavljen po načelih zdrave prehrane in je seveda še ekološkega izvora, je toliko bolj zdravo, da ga zaužijemo vsak dan.

Tak zajtrk so imeli v petek, 20.11. 2015, tudi učenci v šoli; prva šolska ura se je pričela v pričakovanju lokalno pridelanih živil, med drugim jabolk, z bližnje ekološke pridelave, od koder šolo oskrbujejo tudi za Shemo šolskega sadja. Naša šola je v ta evropski projekt sicer uspešno vključena že vrsto let.

V tem tednu so učenci izvajali različne spremljajoče dejavnosti; od delavnic pri razrednih urah, do delavnic in naravoslovnih dni v okviru pouka, pa tudi pri sami prvi uri pouka v petek, ko so z zadovoljstvom in na poudarku na bontonu prehranjevanja in bontona ob mizi, zaužili slovenska živila.

V ta namen so nekateri izdelali pogrinjke in se poučili o pomenu zdrave prehrane že zjutraj, spet drugi so oblikovali razloge za uživanje zajtrka nasploh; nekateri so napisali sestavke ali celo pesmice.

Maša Bavdaž, 6.b je sestavila pesem.

 

ZGODBA O SLOVENSKEM ZAJTRKU

Na poljih žito zazori,

zlat klas na soncu se blešči.

Čez čas iz peči nam zadiši.

 

Za mleko na planinah poskrbijo,

iz njega tudi maslo naredijo.

To je pri zajtrku nepogrešljivo.

 

Če čebele jablane oprašijo,

rdeča jabolka dozorijo.

Ta nam nudijo vitamine, energijo.

 

Čebele pridne delavke ves dan

nabirajo med in ga nosijo v panj.

V med ga spremenijo tam,

da ves sladek pride k nam.

 

Vsako leto v novembru je poseben dan,

kadar te dobrote pridejo k nam.

(Maša Bavdaž, 6.b)

In še nekaj slikovnih utrinkov in zapisov na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka (avtor učiteljice 1.r in N. Furlani)

Related Images:

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost