S knjigami ne razvijamo le branja, temveč tudi strpnost in občutljivost za sočloveka, s knjigami imamo privilegij vstopiti v svetove drugih in razumeti njihove drugačnosti. Z branjem tako skupaj ustvarjamo boljšo družbo.

V tem šolskem letu skupaj končujemo že 55. bralno sezono. Že dvanajsto leto nam Društvo Bralna značka Slovenije s pomočjo sponzorjev pripravlja darilne knjige za zlate bralke in zlate bralce. Teh je letos na naši šoli 27.

Prostočasno branje je dobra spodbuda za vseživljenjsko branje, za višjo bralno pismenost in boljšo bralno kondicijo otrok in mladostnikov.

Bralna priznanja je na naši šoli letos prejelo 440 učencev. To predstavlja kar 76 odstotkov vseh učencev. Iskrene čestitke!

Letošnja gostja je bila gospa Dušica Kunaver, samostojna kulturna publicistka, prof. angleškega in ruskega jezika v pokoju, zbirateljica ljudskega izročila in etnološkega gradiva, avtorica in izdajateljica poljudnoznanstvenih in leposlovnih knjig ter pedagoških priročnikov.

»Sporočila ljudskih pripovedk so edina sporočila iz preteklosti, edina sporočila o miselnosti naših prednikov, ki so si bili enaki z ostalim svetom – pogovarjali so se z reko, z živalmi,..

Na moji poklicni poti, za katedrom, pa sem spoznala, kako malo naša mladine ve o domačih vrednotah in kako zavzeto prisluhne domačim pesmim, pripovedim, šegam in pregovorom.

Zelo veliko se o šegah naučim v domovih za ostarele, kjer pogosto predavam. Tam so danes zadnji kosci s koso, zadnje žanjice s srpom in zadnji mlatci s cepcem. Čez pet do deset let bo z njimi umrlo življenje starosvetne slovenske vasi, ki je ohranila naš narod skozi tisočletja.

Vsa čast prizadevanjem vaše šole, ki usmerja učence v domače vode tako, da so iskreno zavzeti za domače ljudsko izročilo. Res mi je bilo ljubo in dragoceno videti pozornost učencev ob pripovedovanju domačih pripovedi, šeg in tudi ob petju ljudskih pesmi. » ( Dušica Kunaver)

Related Images:

(Skupno 14 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost