V torek, 11. 10. 2016, so imeli učenci zanimiv naravoslovni dan »Od zrna do kruha«, kjer so podoživeli delček življenja babic in dedkov. Z avtobusom so se odpeljali do Postojne, mimo Pivke, Parka vojaške zgodovine ter prispeli v turistično vas Narin. Obiskali so kmetijo odprtih vrat Pri Petrovih. Gospodar Darko in gospodinja Majda sta nam predstavila, kako so nekoč živeli ljudje. Odkrili so stare kmečke pripomočke, ki so kmetom pomagali pri opravljanju del na polju, postopke za pridelavo pšenice, stroje in orodje, ki so jih uporabljali za žetev, orodje za pripravo moke, s cepcem so se preizkusili v mlatenju pšenice, z retom so ločili klasje od slame, na starem mlinu z mlinskim kamnom so mleli žitna semena.

V stari kmečki hiši so si ogledali notranjo opremo in staro črno kuhinjo ter se seznanili s sestavinami za peko kruha (moka, voda, kvas, sol, sladkor). Spoznali so, da so imeli ljudje ob stari kuhinji čudovite večere, saj so veliko prepevali in se pogovarjali. Zapomnili so si tri pregovore o kruhu:

  • Kruh ne dela moka, ampak roka.
  • Če kruh pade ti na tla, poberi ga.
  • Človek pol sveta obteče, najboljši kruh se doma speče.

Preizkusili so se v mesenju testa, naučili so se pripraviti kruh, ki so ga tudi spekli v krušni peči in svoj hlebček odnesli domov na družinsko večerjo. Za nagrado so zajahali ponija, ki je otrokom pričaral čudovite nasmehe na obrazu.

Učiteljice POŠ Grgar

Related Images:

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost