Tretji petek v novembru je namenjen slovenski hrani in projektu Slovenski tradicionalni zajtrk, v katerega so vključeni slovenski vrtci in osnovne šole z namenom, da otroci skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je potrebno biti pozoren, kakšno hrano jemo in posledično, da je lokalna hrana ustreznejši izbor. Pri tem se seznanijo s pomembno vlogo kmetijstva in čebelarstva. Najbolj poznan proizvod čebelarjev je zagotovo med, vendar so tudi drugi čebelji prideli prav tako pomembni in uporabni. V podaljšanem bivanju so se učenci seznanili s čebeljim voskom in njegovo uporabo. Učence je obiskala tudi domačinka, gospa Milena Podgornik, ki je s seboj prinesla čebelji vosek, cvetove ognjiča in olivno olje. Razložila jim je, kako nastane vosek in za kaj se ga lahko uporabi. Povedala je, da jim bo pokazala, kako se lahko doma naredi ognjičevo kremo, ki še posebej prav pride v zimskih dneh, saj ščiti kožo pred izsušitvijo, pomaga pa tudi pri celjenju ran. Ga. Milena je v loncu segrela olivno olje, dodala cvetove ognjiča, ki jih je nabrala na vrtu, in na koncu so učenci dodali še čebelji vosek. Ko se je vosek stopil, je dobljeno tekočino nalila v manjše posodice, da se pohladi in strdi. V tem času so učenci izdelali etikete za posodice in vsak je domov odnesel svojo ognjičevo kremo, da jo bo lahko uporabljal.

Tina Skok, učiteljica PB

Related Images:

(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost