Prejšnji teden smo v učilnici TIT imeli tehniški dan, v katerem smo izdelovali papir. Tam sta nas pričakala ga. učiteljica Mojca Milone in g. ravnatelj Marjan Kogoj, ki sta nas vodila skozi postopke.

Za izdelavo papirja smo skupaj načrtovali 3 šolske ure. Na začetku smo si zastavili, kaj bomo naredili v vsaki uri in potem smo najprej začeli s trganjem in namakanjem papirja. To smo delali po skupinah. V drugi uri smo sodelovali pri pripravi papirne kaše, ki smo ji dodali še barve, arome in sivko. Deklice smo papir obarvala modro, fantje pa so z mešanjem rdeče in modre barve dobili vijolično barvo. V nadaljevanju smo na kašo zbirali na odcejevalnik, ki je bil v obliki lesenega okvirja z mrežico in smo jo tako oblikovali v list papirja. Takšen moker papir smo potem zložili skupaj s polami časopisnega papirja in bombažnimi krpami,  vse to smo potem prešali v stiskalnici.

Tako smo se znebili odvečne vode. Papir smo na koncu dali sušit na okenske police, ki smo jih zaščitili s plastično folijo. Danes smo že lahko občudovali, kako nam je dobro uspel naš papir, ki ga bomo uporabili za voščilnice, jedilne liste in okraske. Ta tehniški dam mi je bil zelo všeč. Saj sem lahko skupaj s sošolci naredila svoj domač papir.

Eva B. 6. c

Related Images:

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost