Učenci izbirnega predmeta Obdelava Gradiv Les 1 smo sodelovali v mednarodnem projektu CONA, ki ga je vodila družba IRIS iz Gorice, partnerji projekta pa so bili Vodovodi in Kanalizacija Nova Gorica ter Šolski Center Nova Gorica. Cilj projekta je bil ugotoviti in izboljšati ekološko stanje vodotoka Koren ter preučevati naravne vire in tehniško kulturno dediščino povezano z reko Sočo. Dijaki Šolskega centra Lesarske smeri so nam skupaj z mentorjem M. Peršičem že lansko šolsko leto predstavili projekt in nam predali zanimivo, vendar zahtevno nalogo; opremiti preprosto maketo Kofolovega mlina, ki so ga izdelali za lokalne osnovne šole. Učiteljica Mojca Milone nam je na začetku šolskega leta predstavila tudi projekt POGUM.

Ponudila se je tako nova, zanimiva priložnost in sicer združiti dva cilja: kaj želimo naredili in kako bomo do tega prišli s pomočjo veščin podjetnosti, ki jih poudarja projekt Pogum.

Lahko potrdimo, da je bil pouk drugačen od pričakovanega. Učenci smo bili aktivni od same organizacije dela naprej, do predstavitve končnega izdelka javnosti. Pri vseh korakih dela smo bili samostojni, saj nas je učiteljica spodbudila v to, da sami speljemo naše ideje do končnega izdelka. V skupinah smo tako  skupaj  načrtovali, vrednotili ideje in se pri tem pozorno poslušali. Iskali smo najboljše rešitve in se presenetili v ustvarjalnosti. Med seboj smo se spodbujali in se opozarjali na morebitne spodrsljaje in nevarnosti in se skupaj naučili vztrajati in razmišljati smeri trajnostnega razvoja. Pri našem delu smo razvijali veliko ročnih in miselnih spretnosti, ki se dokazujejo v samih končnih izdelkih, naših medsebojnih odnosih in osebni rasti. Seveda nam je ob tem bila vedno ob strani naša mentorica, ki pa je verjela tudi v to, da sami lahko.

Učenci prvega tima so se odločili za izdelavo starodavne makete. Zato so uporabljali pristne materiale, ki so bili značilni za starejše hiše. Učenci drugega tima pa so se odločili za Moderno izvedbo, ki je z razliko od  prve vključevala izboljšave, ki so značilne za trajnostni razvoj.

Zaključni dogodek  je bil organiziran v zgradbi MIC-a v petek, 14. 12. 18. Predstavniki naših skupin smo se skupaj z našo mentorico in g. ravnateljem Marjanom Kogojem dogodka udeležili in predstavili naše  makete, ki so jih obiskovalci zelo pohvalili. Predstavili smo jih tudi novinarjem, ki bodo izdelali reportažo in krajši film o projektu. V mesecu maju bomo tako vsi udeleženi odšli na nagradni izlet v nacionalni park Isola della Cona, kjer je izliv Soče.

Veseli smo za vse skupne trenutke, ki smo jih doživeli ob ustvarjanju in druženju. Ponosni smo na naša izdelka in zavedamo se, da smo pridobili nove veščine, ki bodo marsikomu od nas pomagale tudi v drugih šolskih in domačih izzivih.

Maketi si lahko ogledate od sredine januarja naprej v avli naše šole.

V projektu Pogum in Cona smo rastli in zrastli.

Neja D. 9. r in Mojca M.

Related Images:

(Skupno 81 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost