V zadnjih dneh januarja 2019 smo s skupino nadarjenih učencev odšli na strokovno ekskurzijo v Velenje, v Vzorčno mesto – Mesto prihodnosti. Ob zaključku dneva je nastal zapis Zale Plesničar, Blaža Bagona Tineta Štakula, petošolcev iz Grgarja:

24.1.2019 smo nekateri učenci odšli v Velenje, v Vzorčno mesto, kjer smo si ogledali bojno taktiko od prazgodovine in vse do danes.

O prvi svetovni vojni smo ugotavljali in izvedeli zakaj je nastala. Ogledali smo si nekaj filmov o prvi svetovni vojni in kako je vojak William pisal svojim bližnjim. Z VR – očali smo si ogledali kako je biti v jarku. Z njimi smo nato še premagovali strah. S tem se je delavnica 1. svetovne vojne končala.

O vojni v starem in srednjem veku smo izvedeli kako so se bojevali hopliti in o vojnah z legionarji, potem z equesi in nazadnje še o revolucijah. Izvedeli smo kako so Kitajci izumili smodnik, ki so ga uporabljali v puškah. Tako so vojaki iz vojskovanja izrinili viteze. Povedali so nam tudi, da so Francozi obglavili svojega kralja Ludvika XVI.

Izvedeli smo nekaj tudi o 2. svetovni vojni, kako se je Nemčija širila in o njenem porazu. Nemčija je imela zelo razvito vojsko. Ker pa njihova vojska ni bila navajena na mraz, so jih Rusi premagali.

Zaključili smo z vojno, ko se je Slovenija osamosvojila od Jugoslavije.

 

Barbara Stožir Curk

Koordinator dela z nadarjenimi učenci

Related Images:

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost