S kakšnimi težavami se srečujejo gluhi in naglušni ljudje? Kako se lahko z njimi sporazumevamo? Kakšne šole obiskujejo? Vsa ta vprašanja smo zastavljali v oddelku PB 2.a 3.a ga. Mojci Komel iz »Društva gluhih in naglušnih iz Nove Gorice«, ki je naš razred obiskala konec novembra 2019.
Zvedeli smo, da se gluhi in naglušni sporazumevajo s kretnjami in s pomočjo ročne abecede. Tudi sami smo se kar hitro naučili abecedo, s pomočjo te smo oblikovali svoje ime. Več vaje pa zahteva kretalni govor. Z njim se sporazumeva tudi Manca, ki je prav tako bila naša gostja. Manca je naglušna, zato nosi slušni aparat. Povedala nam je, da je zelo pomembno, da z gluhimi in naglušnimi govorimo razločno – to pomeni, da skrbno oblikujemo glasove, saj so se naučili »brati z ustnic«. Nekaterim gluhim pomaga medicina s polžjim vsadkom. Vsekakor pa imajo ljudje, ki se rodijo gluhi, velike težave. Gluhota namreč zavira razvoj jezika in posledično razvoj mišljenja in je tako otrokovo izobraževanje ovirano. Več kot polovica otrok v Sloveniji (od približno 350) pa je vključena tudi v redne osnovne šole.
Tudi sami smo se poskušali vživeti v svet tišine: pokrili smo si ušesa in ker je Mojca govorila zelo tiho, smo občutili nemoč in praznino gluhih ljudi. Morda jih bomo po tem obisku bolje razumeli!

Učiteljica Boža Hvala

Related Images:

(Skupno 185 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost