Pri medpredmetni povezavi slovenščine in matematike smo se učenci 7.a urili v veščinah kritičnega mišljenja, med njimi tudi v veščini postavljanja vprašanj. V okviru mednarodnega projekta ATS STEM smo se skupaj z učiteljicama matematike in slovenščine udeležili razgovora z županom na temo ekološke problematike.

Pred samimi dogodkom je vsak med nami na podlagi prej prebranih virov pripravil nabor vprašanj. Temo smo poznali že prej, saj smo pri matematiki opravili empirično raziskavo.

Vprašanja smo postavljali na različnih težavnostnih stopnjah. Vsa zbrana vprašanja smo poslali županu, ker je želel vedeti, kako razmišljamo. Med množico vprašanj je nato izbral tista, na katera je odgovarjal na srečanju.

V četrtek, 21. 11. 2019 smo se učenci 7. a z učiteljicama mag. Magdo Čevdek in Sanjo Leben Jazbec odpravili v Goriško knjižnico Franceta Bevka. Srečanje z županom je potekalo v dvorani. Srečanja so se udeležili tudi predstavniki drugih osnovnih šol, dveh srednjih šol in višje šole.

Pri postavljanju vprašanj smo bili prvi na vrsti. Matic je župana povprašal, da kaj on kot župan naredi za zmanjšanje onesnaževanja okolja in je pri tem ostalim za zgled. Župan je povedal, da na občini ne uporabljajo vode iz plastenk, ampak imajo steklene vrče z vodo iz pipe, po nakupih sam odhaja z bombažno torbo, za prevoz uporablja kolo ali hodi peš. Na občini imajo tudi električni avto. Drugo vprašanje v zvezi s problematiko kamnoloma nad Solkanom je postavil Nejc. Nejc pravi, da je po miniranju območje Solkana zelo belo od prahu, kar je najbrž zdravju škodljivo. Župan nam je pojasnil, da je v zvezi z omenjeno problematiko že govoril z direktorjem, ta pa ga je seznanil, da bodo skušali prah, ki nastaja, omejiti ali pa bodo kamnolom sanirali. Luko je zanimalo, zakaj ne uvajamo hlajenja s toplotno črpalko tudi v Novi Gorici, tako kot to delajo ponekod v Sloveniji. Župan je odgovoril, da je na tem področju že veliko narejenega, na Cankarjevi ulici in ul. Gradnikovih brigad, tam, kjer je gosto poseljeno, so že nameščene toplotne črpalke. Želeli smo postaviti še eno vprašanje, vendar časa ni bilo dovolj, saj so besedo dobili tudi drugi udeleženci srečanja z županom.

 

Anuša, 7. r. ter mentorici mag. Magda Čevdek in Sanja Leben Jazbec

Related Images:

(Skupno 92 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost