V petek, 31. 1. 2020, smo se učenci osmih razredov osnovne šole Solkan zbrali prvo šolsko uro v avli naše šole na uvodu v tehnični dan Podjetno do uspeha. Z nami je bila podjetnica ga. Mojca Frančeškin, ki je pogosto v vlogi trenerke učinkovitega poslovnega komuniciranja. Predstavila nam je lastne izkušnje skozi karierno pot in pomen obvladovanja komunikacije za vsakdanje življenje in pri odločanju za kasnejšo kariero.  V njenih besedah smo razbrali, da nam danes zagotovo ne bo dolgčas, saj se nam obeta popolnoma nova izkušnja, uporabna za naše samostojno življenje. Poudarjala je, da je ključ do uspeha biti vesel in vztrajen, da ne obupaš ob prvem padcu in da to pot nadaljuješ ne glede na vse.

Drugo šolsko uro smo se po učnih skupinah odpravili v učilnice. Tam smo po programu, ki nam je bil pripravljen, začeli različnimi delavnicami. Vsaka skupina je v svojem razredu bila deležna novih znanj in izkušenj.

V prvi delavnici nam je gostja predstavila ključne informacije, s pomočjo katerih se uspešno osebno predstavimo oz. smo kompetentni v razgovoru za službo. Nato smo imeli nalogo, da si predstavljamo, da smo na razgovoru in v svoj osebni govor čim bolje vključimo vse točke, ki nam jih je predstavila (dobre osebnostne lastnosti).

V drugi delavnici, smo ugotavljali, kako pomembno se je pravi čas odločiti za različna zavarovanja, saj se nesreča lahko zgodi vsak trenutek. Posamezne scenarije tveganja v takih okoliščinah smo tudi zaigrali.

Potem smo se učenci odpravili v nama najljubši del, kjer smo ugotavljali skrivnosti kreditov, razliko med bruto in neto plačo. Nato je sledila zelo zanimiva igra, ko smo z denarjem, ki smo ga dobili iz mesečnih plač, kupovali izdelke, ki so se skrivali za številkami po naši izbiri.

V zadnji delavnici smo učenci vlekli kartice, na katerih je pisala naša služba in mesečna neto ter bruto plača. Iz plače, katero si dobil, si si moral razporediti kam boš vložil denar (hrana, oblačila, avto, dom). Izkazalo se je, da to sploh ni enostavna odločitev!

Dobili smo izredno pomembne življenjske izkušnje, ki nam bodo v mnogih pogledih pomagale k temu, da bomo imeli urejeno življenje; da se bomo znali ceniti in predstaviti. V nekaterih delavnicah smo se lahko že v mladih letih preizkusili pri rokovanju z denarjem in začutili njegov pomen.

V imenu učencev se zahvaljujeva gospe Mojci Frančeškin, da je z nami delila njene izkušnje, ki nam bodo lahko v pomoč. Prav tako ostalim mentorjem delavnic. Za naju je bil to eden najboljših tehničnih dni.

Hvala!

 

Jure in Ivan, 8.a

 

 

 

 

 

Related Images:

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost