V torek, 21. 6. 2022 smo se z 6.b razredom odpravili v muzej  mizarstva in lesarstva v Solkanu. Tam nas je prijazno sprejel starejši gospod Markič, ter nam razkazal staro delavnico in nam opisal, kako se je razvijalo mizarjenje v našem kraju.

G. Jožko Markič nam je povedal veliko zanimivega.

Izvedeli smo, da začetki te obrti segajo v sredino 19. stoletja. Povedal nam je, da so bili solkanski mizarji zelo slavni, in da so delali pohištvo po naročilu za sosednjo Gorico in okolico.

Kako so včasih premazali pohištvo?

Pokazal nam je tudi kakšna orodja so uporabljali v preteklosti. Lahko smo si ogledali tudi primere starega pohištva.

Po ogledu delavnice nas je prevzel gospod Brumat, ki nas je popeljal na ogled zgornjih prostorov stavbe.

Najprej smo si ogledali različne vrste lesa, nato pa razne sobe z ročno izdelanim pohištvom iz preteklosti. Med njimi je bilo tudi Titovo pohištvo, ki je zelo luksuzno in nas je vse zelo prevzelo.

Nato pa smo odšli v modernejši del stavbe ter si tam ogledali nekaj filmčkov, ki prikazujejo igro o prepoznavanju lesnih vrst, zgodbo o zadnjem mizarju, Sprehod po Novi Gorici. Zanimivo je bilo tudi pogledati fotomontaže Solkana nekoč po vojni, ko je bil popolnoma porušen in Solkana, kot ga poznamo danes. Za konec pa nam je gospod pokazal še igro Marjanco, kjer vrtavka podira figurice, ki imajo določene točke.

Ta ogled nam je bil zelo všeč saj smo se seznanili z veliko novimi stvarmi, orodji ter upamo, da ga bomo še kdaj ponovili. 

Nana V. in Zarja J. 6.r

Related Images:

(Skupno 165 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost