V ponedeljek, 25. 9. 2017 smo imeli devetošolci tehniški dan o uporabnosti fizike v vsakdanjih situacijah. Učenci smo bili razdeljeni v 3 skupine, ki so krožile med zanimivimi dejavnostmi.

Prva delavnica je bila »S fiziko do odgovorov v tehniki«, ki jo je vodila naša učiteljica fizike, Mojca Milone. Izvajali smo razne poskuse o padanju predmetov, gibanju po klancu, nihanju in statiki, ki jih srečamo v tehniki in tehnologiji. Rezultate in meritve smo zapisali na delovne liste.

Drugo delavnico, »Ravnotežje in težišča«, je vodil dr.  fizike Milan Ambrožič, docent na področju fizike na Univerzi v Mariboru. S svojim  zabavnim načinom nam je povedal veliko o  težiščih ter uporabo le-teh ne le v matematiki, ampak tudi v vsakdanu. Iz papirja smo izdelali razne oblike in telesa in jim na različne načine določali težišča.

V tretji delavnici sta se nam pridružila uspešna slovenska športnika in aktualna trenerja, brata Oliver in Andrej Batagelj, ki sta tudi vodilni sili  Atletskega kluba Nova Gorica. Razlagala sta nam o uporabi fizike v športu ter odkrila pomen in uporabo preprostih fizikalnih zakonov s katerimi si športniki pomagajo do boljših rezultatov.

Tehnični dan se mi je zdel zelo zanimiv in mislim, da sem se veliko naučila o fiziki, ki jo srečamo vsak dan v različnih situacijah.

Gaja R. 9.r

Related Images:

(Skupno 72 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost