Konec septembra smo učenci 2.a, 3.a PB obiskali g. Marijo, Tajevo nono, ki stanuje blizu naše šole. Doma (pri »Lušnčih«) ima veliko zanimivih starih predmetov, nas pa so najbolj zanimali tisti iz  1. svetovne vojne. Ustavli smo se tudi pri spomeniku, posvečen solkanskim beguncem 1915 – 1918. Učenci so tako strnili svoje vtise:

Solkan se je med vojno izpraznil. Mame z otroki so odšli v begunstvo. Ko so se vrnili, je bilo vse porušeno. V družini pa je bilo po deset otrok! Nona od Taja pa nam je pokazala prazno granato. Tehta približno 50 kg in je velika 70 cm. Granata ubije veliko vojakov. Veliko jih ubije tudi kamenje. Videl sem bajonet. Bil je odlomljen. Za tako velikost je težak. Videl sem tudi čutaro. Iz čutar so vojaki pili. Zanimiva je vojaška torba. V njej so vojaki imeli osebne stvari. Tudi nož in britev, da so si rezali brke. 

Andraž, 2.a

Ga. Marija nam je na obisku pokazala najdbe med vojno: dve granati,torbo, posodo za polento, pleteno košaro, vprego za vola, bajonet in različne ostanke granat. Povedala nam je o  življenju med 2. svetovno vojno in o smrti svojcev. Potem nam je dala bombone in smo se vrnili v šolo.

Žiga, 2.a

Danes smo videli granato. Bila je velika in tehta 50 kg. Videli smo jo tudi odznotraj. Eni smo jo probali dvigniti, a je bila pretežka. Dvignili smo samo odlomljene dele. Bilo je zelo lepo.

Sara, 2.a

Related Images:

(Skupno 38 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost