V sredini meseca novembra smo učenci, ki obiskujemo krožek »Življenje naših prednikov« obiskali  staro mizarsko delavnico. Njeni prostori so blizu solkanskega pokopališča in materinskega doma. Muzejsko zbirko so uredili pred kratkim, otvoritev je bila 11.9.2014.

Sprejel nas je g. Jožko Markič, ki je predsednik RIRDS-a ( Rezbarsko, intarzijsko in restavratorsko društvo iz Solkana). Vodil nas je skozi »mizarski muzej« in nam povedal veliko zanimivih podatkov o naših prednikih, ki so bili mizarji. Prikazal nam je postopek dela nekoč; od načrtovanja izdelka, priprave lesa, furniranja, brušenja in politiranja  do končnega izdelka.

Po ustnem izročilu naj bi prvi mizarji odprli svoje delavnice približno leta 1850. Dela je bilo veliko, saj je bilo v bližini mesto Gorica (takrat pod Avstrijo) in so meščani potrebovali veliko pohištva. Leta 1900 je bilo zato v Solkanu že približno 350 mizarjev. Potem je prišla 1. svetovna vojna, ko je bil Solkan porušen. Po vojni je bilo treba mizarske delavnice obnoviti, Solkan je pripadal Italiji. Pa je spet posegla vmes vojna. Kmalu po 2. svetovni vojni pa so mizarji (obrtniki) začeli propadati, saj so v Novi Gorici zgradili veliko tovarno pohištva Meblo.

Od leta 2000 dalje ni v Solkanu niti enega mizarja več. Nanje in na njihovo delo pa nas bo spominjala prav muzejska mizarska delavnica. Danes se v njej zbirajo rezbarji in ustvarjajo čudovite ročne izdelke.

 

Učenci in učiteljica Boža

Related Images:

(Skupno 140 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost