Praznični december je poseben čas, ko zaključujemo staro leto in se bližamo novemu na proti. V tem času se veliko obdarujemo in obiščeta nas tudi Božiček in Dedek Mraz. Pa smo se kdaj sploh vprašali, kdo sta in od kod prihajata?

cokesantBožiček je zelo razširjen v Ameriki obdarja nas 25. decembra. Angleški prevod je Santa Claus. Če bi to pravilno prevedli v slovenščino, bi dobili svetega Nikolaja ( Santa- Saint, Claus- Nicholas). Iz tega lahko sklepamo, da je Božiček, ki ga poznamo mi, v resnici promocija podjetja Coca- Cola. Spomnite se rdeče obleke. Precej spominja na logo podjetja Coca- Cola, kajne?

Sedaj pa o Dedku Mrazu. Ta nas obdaruje 31. decembra na Silvestrovo. Ima sivo kučmo, belo brado… Kot opeva v pesmi o njem. Temelji na ruskih legendah okoli leta 200px-SnowDedMoroz1930, kjer se imenuje Дед Мороз (Ded Moroz) in je poročen s starko Zimo, ki se po rusko imenuje Зима-старуха (Zima-staruha). V Sloveniji je obveljalo, da Dedek Mraz živi pod Triglavom. Upodobil ga je slikar Maksim Gapari. Dedek Mraz obdaruje otroke po vrtcih in šolah. Njegovega darila so deležni pridni otroci, tistim malo manj pa prinese šibo.

Želiva vam vesele praznike in veliko dobrega v letu 2015.

Mojca in Matija, 8. in 7. razred

Related Images:

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost