Četrtošolci so si v torek, 3. 2. 2015 v Kulturnem domu v Novi Gorici ogledali animirani film z naslovom Deček in svet. Film govori o igrivem in brezskrbnem dečku, ki odrašča na idiličnem brazilskem podeželju. Pravo nasprotje je mesto, v katerega se mora s trebuhom za kruhom odpraviti njegov oče, za njim pa tudi deček. V mestu deček opazuje svet, ki ga zaznamujejo mediji, kontejnerji oblačil iz Azije, mehanične živali in množica odpadkov. Življenje teče povsem drugače kot v belem, podeželskem svetu, čigar idilo poudarjajo žive barve na belem ozadju in zvok flavte.

Pred projekcijo filma in po njej, so imeli učenci voden razgovor o vsebini filma.

V četrtek, 5. 2. 2015 so se četrtošolci iz POŠ Trnovo pridružili učencem v Grgarju na delavnici animiranega filma. Iz kolaž papirja so izrezali različne figure in jih s pomočjo računalniškega programa animirali. Nastali so zanimivi kratki animirani filmi.

Učenci so spoznali, da je za izdelavo animiranega filma potrebno veliko časa, saj gre za zelo dolgotrajen postopek. Za sekundo filma je potrebno 25 fotografij, tako da je za 15 minutni film potrebno kar 21 600 fotografij. Gib, katerega želimo, da naš lik naredi v filmu, razdelimo v več majhnih premikov. Vsak takšen premik fotografiramo. Fotografije v računalniškem programu združimo in jih v pravilnem zaporedju pohitreno predvajamo. Tako dobimo gibanje.

Učenci so za delo pokazali veliko zanimanja in se ob animiraju svojih likov tudi zabavali.

Na tej povezavi si lahko ogledate animirane filme, ki so na delavnici nastali.

 

Nina Rijavec Ternovec, učiteljica 3. in 4. razreda

Related Images:

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost