V torek, 21. 4. 2015, smo učenci 7. razredov obeležili spomin na 1. svetovno vojno, ki je divjala tudi v naših krajih. V prvih dveh šolskih urah  smo spoznali vzroke in povod za vojno ter se seznanili z njenim potekom in značilnostmi. Po malici smo se porazdelili v 5 delavnic. Vsaka delavnica se je  dotaknila nekega dela vojne. V delavnicah smo spoznavali prehrano vojakov v vojni, pesmi, ki so jih vojaki peli, izdelali smo maketo goriškega bojišča, prebirali smo zgodbe o vojni iz domačih krajev, slikali smo podobe iz vojne.

Po končanem delu je vsaka skupina predstavila svoje delo v avli. Veliko novega smo se naučili. Najbolj pa nas je veselilo delo v delavnicah.

Prehrana
Vojaki so bili na fronti večkrat lačni kot siti. Jedli so predvsem riž, testenine, juho, ki se je velikokrat ohladila in spremenila v žolco. Vojaki so jo pogrevali, kar je jed še poslabšalo. Marsikdaj je vse skupaj postalo neužitno.  Kruh je bil trd kot kamen. Kuhali so večkrat zelenjavno mineštro in prežganko. V delavnici smo pripravili zeliščno maslo, vojaški golaž in avstrijsko krušno juho.

Podobe 1. svetovne vojne
V naši delavnici smo risali po vzoru nemških ekspresionistov, ki so prikazovali temačnost vojne, kot je smrt, žalost, nasilje,… . Pri risanju smo uporabljali grozovitost, ostrost, poudarjali smo prizore iz vojne. Na kartonu smo izrazili posamezne motive bojiš, bojnih polj, uporabljali smo predvsem temačne barve. Umetnost je tista, ki nas najbolje opominja na lepe  ali na žalost pa tudi na grozljive stvari.

Pesmi Iz vojne
Spoznali smo pesmi, ki so jih vojaki peli, ko so odhajali na fronto in na sami fronti. Pogovarjali smo se, kaj nam te pesmi pripovedujejo in nekaj smo se jih tudi naučili ter zapeli.

Zgodbe iz vojne
Prebrali smo zgodbe o vojni iz domačih krajev iz knjige »Ma useglih je blo lepu« avtorica Bože Hvala in se ob njih pogovarjali o življenju v naših krajih v času vojne. Izdelali smo plakat o vojni in spoznali še druge knjige, ki govorijo o tej strašni vojni.

Goriško bojišče
Iz kartona, stiroporja, siporeksa in drugih materialov smo izdelali maketo goriškega bojišča. Sama maketa nam bo v bodoče služila kot odličen učni pripomoček.

Naše sporočilo po končanem kulturnem dnevu: NIKOLI VEČ VOJNE!

Učenci/ke 7. r.

foto: Jaka, 8. r.

Related Images:

(Skupno 15 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost