V ponedeljek, 25. 5. 2015 smo učenci osmih razredov imeli kulturni dan na temo 1. svetovne vojne. Prvi dve uri smo bili razdeljeni v dve skupini, v katerih smo se okvirno seznanili z dogodke iz 1. svetovne vojne. Ogledali smo si tudi krajši dokumentarec o Soški fronti. Po malici smo se razdelili v pet delavnic: likovno, delavnico v knjižnici, tehnično delavnico, delavnico z obiskom muzeja in kuharsko delavnico.
V likovni delavnici smo slikali na temo vojnih grozot in v slogu ekspresionistov. Ti so bili kritični do družbe in v njihovih slikah je bilo občutiti grozoto vojne. Naša mentorica je bila učiteljica likovne umetnosti Andreja Kocjan.
V delavnici v knjižnici je najprej mentorica Boža Hvala učencem povedala nekaj o vojni, nato pa so prebrali knjigo Ujetnik v Rusiji, ki govori o slovenskem vojaku, ki se je takrat boril v Rusiji. Govorili so predvsem o nesmiselnosti vojne, saj je nekaj tisoč vojakov umrlo za nesmiselno stvar. Nato so se razdelili v manjše skupine, v katerih so prepisovali odlomke iz knjig o vojni in risali Soško fronto.
V tehnični delavnici so izdelovali dva vojaka v 1. svetovni vojni v naravni velikosti. Naredili so mu uniformo, čelado, orožje in vse kar spada zraven. Delavnica je potekala v učilnici tehnike in vodila jo je učiteljica tehnike Mojca Milone.
V 3. delavnici so si šli ogledati muzej 1. svetovne vojne Roka Boltarja. Tam so videli orožje, značke, stara pisma in razglednice vojakov, opremo vojakov, steklenice, granate, plinske maske, stare slike in razne predmete iz vsakdanjega življenja vojakov. Delavnico je vodila učiteljica zgodovine Katja Rogelja Semolič.
V kuharski delavnici, ki je potekala v učilnici gospodinjstva, so pripravljali različne jedi iz 1. sv. Vojne. Pripravili so vojaški golaž, juho in kruh z namazom. Delavnico je vodila učiteljica gospodinjstva in naravoslovja Nuša Furlani.
Na koncu je vsaka skupina predstavila svoje delo in mnenje o tem kulturnem dnevu.

Mojca, 8. r.

Related Images:

(Skupno 4 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost