V petek, 13. 11. 2015, smo imeli devetošolci kulturni dan.

Najprej smo delali v učilnici, kjer smo v skupinah in po različnih knjigah iskali podatke o znanih ljudeh, ki imajo postavljene spomenike ob Erjavčevi ulici (aleja spomina). Po uri in pol dela smo se odpravili na pot, se pri vsakem spomeniku ustavili in povedali, kar smo se naučili v šoli. Pot nas je peljala tudi na Kostanjevico/Kapelo, kjer nas je prijazna gospa Mirjam najprej peljala k fantom, ki so v skupini Srečanje. Pozorno smo poslušali, kaj nam je povedal Gašper in se zamislil nad vzroki, ki so ga pripeljali v skupnost. Ogledali smo si tudi kuhinjo, jedilni prostor ter sobe fantov, ki so v skupnosti.

Mislim, da nihče med nami ni ostal ravnodušen nad Gašperjevim pripovedovanjem, ki nas bo spremljalo na naši življenjski poti.

Gospa Mirjam nam je pokazala tudi cerkev, samostan, grobnico Bourbonov ( ta leži pod cerkvijo, v njej je sedem krst, v eni je tudi zadnji francoski kralj Karel X. , ki je leta 1830 moral z družino zapustiti Francijo) in Škrabčevo knjižnico. Videli smo eno izmed 26 še ohranjenih slovnic Adama Bohoriča, pomembno pa je posvetilo tega pomembnega reformatorja.

V šolo smo se vrnili okrog 12. 40. Delo, ki smo ga opravili pa bomo še nadgradili pri pouku slovenščine. Podatke, ki smo jih namreč zbrali, bomo uporabili za življenjepis in oznako oseb.

 

Nina Luznik, 9. c

Related Images:

(Skupno 8 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost