Velik dogodek se je zgodil, saj je cela šola dihala za tri dopoldanske in za popoldansko prireditev, ki pa ni bila kar tako, saj nas je s svojim obiskom počastil predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor in drugi ugledni gostje.

Natanko ob petih je Nina, ki je povezovala celotno prireditev, naznanila prihod predsednika in gostov. Vsi smo vstali in jih pozdravili z glasnim aplavzom.

Pireditev se je začela s slovensko himno, ki jo je zapel mladinski pevski zbor pod vodstvom učitelja Mateja Petejana. Ker pa smo se tega dne spomnili našega največjega pesnika Prešerna, je Zala recitirala verz iz pesnikovega soneta, ter ga povezala s Pavčkovo kitico, ki je napovedala projekt Rastoča knjiga. Evelin je na flavto zaigrala nežno skladbico, nato so se zvrstili govorniki.

Kot gostitelj prireditve je najprej stopil k mikrofonu naš ravnatelj, g. Marijan Kogoj, nato gospa Darinka Kozinc, predsednica Sveta krajevne skupnosti, pa še gospa Ana Zavrtanik Ugrin, podžupanja MO Nova Gorica.

Predsednik društva Rastoča knjiga, akademik prof. dr. Boštjan Žekš, je tudi zaželel projektu srečno pot.

Predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor, je predstavil pomen in vlogo knjige. Nato je knjiga simbolično potovala od gospoda Pahorja preko rok učencev vse do vitrin, v katerih so že predstavljene knjige.

Sama prireditev je bila prepletanje razmišljanja in zapisov učencev od drugega do devetega razreda, ki so pisali na besede sreča, svoboda, strpnost, sopomoč, spoštovanje, srčnost …Ti čudoviti zapisi so se vsebinsko navezovali na pesmi mladinskega zbora, ki ga je vešče vodil učitelj glasbenega pouka, gospod Matej Petejan.

Tudi šolska avla je bila okrašena v duhu knjige. Omeniti pa moramo še vabila, ki so izražala barvo reke Soče. Za vse to pa je poskrbela naša učiteljica likovne vzgoje, gospa Andreja Kocjan. Prav tako iskrena zahvala vsem učiteljicam razrednega pouka, ki so vodile svoje učence in sodelovale pri pripravi programa. Omeniti moramo še učenca, ki sta prevzela vlogi Solkanke (Katrin Pipan)in mizarja (Nejc Pavlin) in vse obiskovalce vešče vodila vse do zadnje, na harmoniko spremljane pesmi (Blaž Petrevčič in Matevž Pavlin), ki opeva lepote naše domovine, seveda tudi lepoto Solkana.

Za povezavo vseh niti v celoto je skrbela učiteljica slovenščine, gospa Dea Susič.

Skoraj bi pozabili: najlepša hvala gospodu ravnatelju, ki se je odločil in »poslal« knjižničarko Vlasto Skok na sestanek z gospodom Janezom Gabrijelčičem, pobudnikom projekta Rastoča knjiga.

Celotno prireditev je spremljalo prijazno vzdušje in nekakšna svečanost. Vsi prisotni smo se zavedali pomena kulturnega praznika in z njim povezane projekta Rastoča knjiga, ki ne ozavešča samo ljubezni do knjige in branja, temveč postavlja na vidno mesto vrednote in človeka.

Bilo je lepo, saj se je na prireditvi zbral skoraj celoten kolektiv in tudi vzdušje med učitelji je bilo nekaj posebnega.

Sledilo je slikanje učencev z gospodom Borutom Pahorjem in skromna pogostitev v jedilnici.

Related Images:

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost