Učenci sedmih razredov smo v četrtek, 21.4.2016 imeli tehniški dan na temo Običaji, kulinarika, obrti in znamenitosti v Solkanu. Tehnična dan je bil organiziran v 6 zanimivih in zelo poučnih delavnic, v katerih smo veliko zvedeli o našem kraju. Hkrati pa smo se tudi med generacijsko družili, ne samo z učitelji, temveč predvsem s starejšimi krajani, ki so veliko prispevali za ugled Solkana.

Katarina Vuga je z učenci sodelovala pri delavnici Dejmo eno po sukensko, pri kateri je učencem predstavljala solkansko narečje in posamezne besede le tega. V sklopu te delavnice so učenci odigrali skeč v sukenščini.

Pavel Paravan in Marta Plesničar pa sta z nami delila skrivnosti solkanske kulinarike, kasneje pa skupaj z nami pripravili nekaj značilnih solkanskih jedi.

Inga Brezigar je z nami delila nekaj starih solkanskih zgodb in anekdot. Učence je kasneje aktivno vključila v pogovor, pri katerem so jo lahko spraševali različna vprašanja in s tem še dodatno obogatili svoje zgodovinsko znanje o Solkanu.

Joško Markič, g. Pipan in g. Munih pa so z nami delili svoje mizarsko znanje in svoje mizarske spretnosti. Učenci pa so se lahko kasneje lahko tudi sami preizkusili v rokovanju z mizarskim orodjem.

Gorazd Humar nam je podrobneje predstavil Solkanski most, učenci pa so kasneje tudi izdelali plakat in maketo tega kamnitega velikana.

Pri zadnji delavnici smo sodelovali šolski novinarji, ki smo pisno in slikovno dokumentirali dogajanje pri različnih delavnicah, v naslednjih dneh pa bomo dokončali spletno poročilo o tem dogodku.

 

 

 

 

 

 

Related Images:

(Skupno 82 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost