V okviru spoznavanja kulturne dediščine naših prednikov smo se v torek, 11. 10. 2016, skupaj z grgarskimi učenci, odpeljali do ekokmetije Petrovi v Narin pri Pivki. V dveh skupinah smo spoznavali življenje in delo na kmetiji v preteklosti in se posebej podučili o postopkih pridelave moke in peke kruha. Gospodar Darko nam je podrobno predstavil pot od pšenice do moke. V prijetnem domačem okolju, kjer je bilo veliko starih predmetov, smo spoznavali tehnično dediščino, saj so nekoč vsa opravila potekala ročno na preprostih lesenih orodjih za žetev, mlatenje in čiščenje pšenice. Preizkusili smo se v mlatenju pšenice in mletju pšeničnih zrn na starem mlinu s kamnitimi mlinskimi kamni. Ogledali smo si slamnato streho, videli smo, kako so se otroci umivali v škafu, spoznali smo pripomočke za likanje,  mletje in praženje kave ter prali perilo tako, kot so ga prale naše prababice.

Gospodinja Majda je otrokom, zaščitenimi s predpasniki in ruticami na glavi, v lično opremljeni stari kmečki hiši ob toplem ognjišču, predstavila sestavine in postopke za peko kruha. Vsak otrok je nato mesil testo in oblikoval svoj hlebček ter ga spekel v krušni peči. Ob tem smo spoznavali njihovo narečje in peli slovenske ljudske pesmi.

Učenci so štiri ure aktivno sodelovali ter ob koncu druženja jahali konjička.

Denis Matežič, učiteljica 1., 2. razreda

Related Images:

(Skupno 9 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost