Naša šola že drugo šolsko leto nosi mednarodni naziv eTwinning šola, kar pomeni, da je prepoznavna širom Evrope po kvalitetnih projektih, ki potekajo na razredni stopnji. E-Twinning je del programa Erasmus+, ki jo usklajuje Evropsko šolsko omrežje (European Schoolnet) v imenu Evropske komisije. Namen tega je, da spodbuja mednarodno sodelovanje šol pri pouku s pomočjo sodobnih tehnologij (IKT).

Lahko se prešerno pohvalimo, da smo v Sloveniji izmed vseh osnovnih in srednjih šol ter vrtcev s trdim delom in velikim trudom dosegli naziv eTwinning šola. Ta ugledni naziv ima samo 19 šol v vsej državi.

Kaj to pomeni za našo šolo? Z nazivom šola eTwinning se je profesionalni razvoj šole poglobil. V tem šolskem letu smo velik poudarek posvetili varnosti na spletu in obnašanju na spletu. Razširili smo dejavnosti obveščanja, izobraževanje staršev, kar je rodilo pozitivne rezultate. O tej temi smo tudi prej razmišljali, vendar je nismo tako celovito vključili v dejavnosti in življenje šole. Izvedli smo tudi nekaj tematskih dejavnosti. E-twinning projekte smo predstavili tudi širši javnosti na mednarodnih konferencah kot so Sirikt, Vivid in druge.

Vsebine za projekte smo iskali v učnih načrtih. Pomemben poudarek pri tem je, da so ustvarjalci učenci in sami predlagajo nove ideje. Pozitivno je, da so bolj motivirani za delo. Na tak način bolje spoznajo vrstnike in vrednost ter pomen učenja.

Dober primer inovativnega načina poučevanja je tudi medgeneracijsko sodelovanje med učenci, ko so eden od drugega učijo novih veščin. Takega načina poučevanja se pogosto poslužujemo na naši šoli in izkazalo se je za zelo uspešno in inovacijsko.

Od 9. do 11. maja je na Irskem v Dublinu potekala prva mednarodna tematska eTwinning konferenca, na kateri je bilo udeleženih več predstavnikov iz štiridesetih držav. Tudi naša šola je bila deležna tega pomembnega dogodka. Iz Slovenije so od devetnajstih eTwinning šol izbrali Drugo osnovno šolo Slovenj Gradec in Osnovno šolo Solkan, ki jo je častno zastopala prof. razrednega pouka Erika Grosar, ki na naši šoli tudi koordinira eTwinning projekte.

Kot je povedala je tridnevna tematska konferenca na Irskem bila zelo delovna in aktivna. Čez cel dan so se vrstila plenarna predavanja in praktične delavnice. Veliko je bilo mreženja z drugimi udeleženci, kjer so si izmenjavali mnenja, izkušnje, nova znanja ter se dogovarjali za nove eTwinning projekte. Po vrnitvi nam je z navdušenjem pripovedovala o poteku konference, o na novo pridobljenih strokovnih izkušnjah in spoznanjih ter načinu delovanja šol širom Evrope.

Sam naziv nam je dal veliko novega elana in energije za delo v novih projektih. V tem šolskem letu Osnovna šola Solkan sodeluje v dveh eTwinning projektih: Šola mojih sanj z učenci 2. razreda, kjer sodelujemo s šolami iz Španije, Turčije, Poljske… ter v projektu Igre širom Evrope z učenci 2. razreda, 3. b, 4. a, 5. a, 5. b ter učiteljicama zgodovine in likovne umetnosti, kjer sodelujemo z osnovno šolo iz Finske in OŠ iz Prekmurja.

Učenci v eTwinning projektih radi sodelujejo in že kujemo nove ideje in načrte za naslednje šolsko leto.

Lidija Abramič

 

Related Images:

(Skupno 470 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost