V novembru 2022 so osnovni šoli Solkan na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, na Centru za spodbujanje in raziskovanje nadarjenosti (CRSN) s strani predstojnice centra red. prof. dr. Mojce Juriševič podelili naziv Evropska točka za nadarjene. Podelitve se je udeležil naš ravnatelj Goran Bezjak, ki je ob tej priložnosti predstavil našo vizijo in bogat program dela z nadarjenimi učenci in učenkami. Izpostavil je vidike delovanja, ki se nanašajo na individualizacijo, diferenciacijo in personalizacijo pri učnih urah, vzporedne programe, projektne dneve in strokovno ekskurzijo ter novost na naši šoli – kamp / tabor za nadarjene učence. Pri tem je spomnil na mite, na katere naletimo pri delu z nadarjenimi in se nanašajo na (ne)razumevanje heterogenosti te skupine učencev z vidika potreb, interesov, motivacije ter pogosto njihove dvojne izjemnosti.

Z nazivom Evropska točka za nadarjene smo postali del evropske skupnosti točk za nadarjene učence in tako stopili v mrežo, ki nam omogoča mednarodno sodelovanje, prenos strokovnega znanja in dobrih praks, sodelovanje v raziskovalnih projektih in projektih za spodbujanje dela z nadarjenimi učenci.

Ob prejemu naziva gre zahvala strokovnim delavcem šole za dosedanje delo na področju dela z nadarjenimi učenci in učenkami kot tudi staršem za podporo. Ob tem se spomnimo na  tri sodelavce, ki so skupaj z učitelji, ob podpori Zavoda RS za šolstvo orali ledino na področju dela z nadarjenimi na OŠ Solkan. To sta upokojena ravnatelj Marijan Kogoj in pomočnica ravnatelja Ingrid Ferfolja Klančič ter pokojna Barbika Šaver, šolska psihologinja.

Barbara Stožir Curk,

psihologinja in koordinatorica dela z nadarjenimi učenci

Related Images:

(Skupno 76 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost