V petek, 31. 3., smo se skupaj z učenci iz Tolmina odpravili na strokovno ekskurzijo v Trst. Že med vožnjo smo izvedeli zanimiva, zgodovinska dejstva o mestu Trst in njegovi ožji ter širši okolici. Na sprehodu po središču mesta, smo se ustavili pred glavnimi znamenitostmi, kjer s(m)o učenci povedali nekaj zgodovinskih dejstev in zanimivih podatkov o določeni zgradbi, trgu, kipu,… Ogledali smo si: Narodni dom, kjer nam je prijazen gospod predstavil, zakaj je bil dom pomemben za slovence; sinagogo; tržaški kanal; glavni trg Unita d’Ltalia s fontano, Karlovim kipom in pomembnimi stavbami, ki ga obdajajo. Po krajšem odmoru, ki smo ga izkoristili za samostojno raziskovanje uličic v bližini glavnega trga, smo se odpravili do bivše mestne ribarnice, v Salone degli Incanti, kjer je po novem urejen razstavni prostor, v katerem je še do 10. aprila razstava posvečena delu uličnega grafitarja Banksyja iz Bristola.  

Preden smo vstopili v galerijski prostor smo povedali nekaj osnovnih podatkov o umetniku Banksyju. Že sam naslov razstave, Banksy- the great communicator , pove, da umetnik s svojimi deli komunicira z gledalci po celem svetu. Njegovo delo združuje ulično umetnost in subverzivne epigrame v povezavi s črnim humorjem, vključuje tudi politične in družbeno-kritične grafite, narisane na ulicah, mostovih in zidovih po celem svetu. Njegov karakter/avatar predstavlja podgana, ker sam trdi, da so podgane najbolj zdržljiva bitja na svetu, ki preživijo vse. Po končanem ogledu smo se odpravili nazaj domov.

Izlet je bil zanimiv in pomemben, ker smo izvedeli in se naučili veliko novih stvari ter, ker smo spletli nova poznanstva s sovrstniki.

Viktorija Samec, Ivana Podgornik

Related Images:

(Skupno 123 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost