Na Točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si bomo v sredo, 29. novembra 2023, ob 18. uri pripravili spletni seminar za starše z naslovom Ali naj objavim? – Na kaj biti pozoren pri objavljanju o otrocih na internetu.

Številni starši in skrbniki radi delijo svoje veselje in ponos povezan z otroki preko družbenih omrežjih in preko drugih spletnih storitev z drugimi. Pri tem pa se pogosto ne zavedajo, kje je meja primernega in neškodljivega in nehote otroku lahko povzročijo neprijetnosti.

Z objavljanjem podatkov in posnetkov otrok na družabnih omrežjih razgalimo svojega otroka pred vsemi sledilci, ki pa niso vedno ljudje, ki jih poznamo, pa tudi če so, ne poznamo vedno njihovih globljih motivov. Zelo pogosto pa se sploh ne zavedamo, da so lahko objavljene slike javno dostopne, saj številni ne poskrbijo za ustrezne nastavitve zasebnosti.

V enournem spletnem seminarju bo dr. Benjamin Lesjak, sodelavec Safe.si, pravnik in predavatelj na Safe.si predavanjih za starše in učitelje, govoril o problematiki objavljanja fotografij, video posnetkov in drugih informacij o otrocih na internetu, predvsem družbenih omrežjih. Problematiko bo predstavil s pravnega vidika, vidika otroka in vidika starša. Pojasnil bo, kaj je primerno objavljati, kakšne objave lahko otroku škodujejo in na kakšen način ter česa ne smemo objavljati.

Vabimo vas, da se prijavite na ogled seminarja, ki ga bo mogoče spremljati preko YouTube. Vprašanja, povezana s temo, lahko oddate že pri prijavi in predavatelj jih bo skušal vključiti v predavanje. Če pa se vam bo kakšno vprašanje porodilo med predavanjem, pa ga boste lahko posredovali in predavatelj bo na izbrana vprašanja odgovoril ob koncu seminarja. Posnetek seminarja bo na voljo prijavljenim takoj po zaključku.

  • Datum: 29. 11. 2023
  • Ura: 18:00 – 19:00

Posnetek seminarja “Ali vaš najstnik premalo spi zaradi interneta”

Na voljo je posnetek spletnega seminarja, ki smo ga za starše organizirali v oktobru. V njem je doc. dr. Barbara Gnidovec Stražišar, dr. med, specialistka otroške nevrologije in pediatrije ter ESRS somnologinja z evropsko diplomo s področja medicine spanja, ki deluje v okviru Centra za motnje spanja v Ljubljani, predstavila problematiko spanja pri mladostnikih, vpliv interneta nanjo in podala nasvete za starše, kako poskrbeti, da bo najstnik čim bolj naspan ter posledično zadovoljen, zdrav, uspešen in varen.

Vabljeni k ogledu posnetka seminarja za starše.


Spletno svetovanje za žrte spletnega nasilja zaradi spola

V novembru je z delovanjem pričel svetovalni klepet na platformi projekta TRACeD, ki ga izvajamo na Fakulteti za družbene vede. Na svetovalke se lahko anonimno in brezplačno obrnejo dekleta, ki imajo izkušnjo spletnega nasilja, pa tudi učiteljice in učitelji, svetovalne delavke in delavci, ki se srečujejo s primeri spletnega nasilja nad učenkami in dijakinjami.


Klepet bo deloval dve uri dnevno med delavniki, svetovanje pa bodo nudile psihologinje, pravnice in pedagoginje. Informacija, kdaj je klepet v posameznem tednu odprt, bo ves čas na voljo v oknu klepeta.

Related Images:

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost