Učenci šestih razredov so se od 15. 1. do 19. 1. 2024 udeležili zimske šole v naravi. Bivali so v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Cerknem. Spremljali so jih učitelj športa Samuel Brajnik, učiteljica likovne umetnosti Urška Tušar in knjižničarka Tina Skok. Na smučišču Cerkno so učenci smučali z vaditelji smučanja, dejavnosti v Centru šolskih in obšolskih dejavnostih so vodili tamkajšnji učitelji. Dejavnosti so bile strokovno vodene, raznolike in poučne. Učenci so s pomočjo praktičnih vsebin, ki so se izvajale izven šolskega okolja, svoje znanje nadgradili in poglobili. Spoznali so naravne in kulturne značilnosti Cerknega ter veliko časa preživeli na prostem. Tekom celega tedna so imeli možnost spoznavanja drug drugega, sebe ter pri tem razvijali socialne veščine, ki so potrebne za skupno sobivanje. Polni vtisov so se vrnili domov.

PONEDELJEK, 15. 1. 2024

Zjutraj smo se zbrali na avtobusni postaji pri Solkanski šoli. Na avtobus smo naložili smučarsko opremo in kovčke ter se odpeljali proti Cerknem. Vožnja do tja je hitro minila. Pri Centru za šolske in obšolske dejavnosti so nas prijazno sprejeli vaditelji smučanja. Kovčke smo odnesli v dom. Na dvorišču smo pojedli malico, ki smo jo imeli s seboj. Nato smo smuči in ostalo smučarsko opremo naložili na drugi avtobus, ki nas je odpeljal do smučišča Cerkno. Obuli smo si pancarje, zapeli smuči in se z vlečnico odpeljali do vrha smučišča. Vaditelji smučanja so nas razporedili v skupine glede na nivo smučarskega znanja. Skupaj z vaditelji smo smučali. Z avtobusom se vrnili v dom, kjer smo pojedli kosilo. Po kosilu nas je vodja Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, gospod Domen seznanil s pravili hišnega reda v domu in nam povedal, da bomo dobili ocene za urejenost sob. Nato smo se razporedili po sobah in razpakirali kovčke. Sobe so se imenovale po Cerkljanskih laufarskih likih. V popoldanskem času smo se z učiteljico in učiteljem iz Centra šolskih in obšolskih dejavnosti podali na FOTOLOV. S pomočjo fotografij na učnem listu smo raziskovali naravno in kulturno dediščino kraja. »Lov« nas je vodil do Bevkove knjižnice, hiše skladatelja Petra Jereba … S pomočjo zemljevida v centru Cerknega smo določili najvišji bližnji hrib, poimenovali reke, ki tečejo v bližini kraja … Po večerji smo se zbrali v učilnici, kjer nam je učitelj predstavil FIS pravila vedenja na smučišču. Razdelil nam je »markirke« za lažje prepoznavanje skupin na smučišču. Nato smo se odpravili na krajši pohod z lučkami po Cerknem. Ko smo se vrnili s pohoda, smo se pripravili na nočni počitek in zaspali.

Jakob Antler, 6. C in Žan Jevšček, 6. C

TOREK, 16. 1. 2024

Učitelji so nas zbudili ob 7. uri. Pospravili smo sobe in se pripravili na zajtrk. Za zajtrk smo si lahko izbrali, kaj bomo jedli. Nato smo se vrnili v sobe in se oblekli v smučarska oblačila. Dobili smo navodila o poteku tega dne. Razdelili smo si dopoldansko malico in vsak si jo je pospravil v svoj nahrbtnik ter se zbrali na dvorišču na tako imenovani diagonali. Z avtobusom smo se odpeljali do smučišča. Smučali smo dve uri in nato smo imeli malico v Alpski perli. Potem smo smučali še dve uri. Smučarji začetniki smo že smučali po modri progi. V dom smo se vrnili na kosilo. Za kosilo smo imeli bučno juho, pire krompir in čufte v paradižnikovi omaki. Bilo je zelo okusno. Pri kosilu smo imeli reditelje, ki so pripravili mizo in na mizo prinesli hrano. Po kosilu smo imeli malo prostega čas in potem smo se odpravili v gozd, kjer smo iz naravnega materiala, vrvice in platna gradili bivake. V dom smo se vrnili na večerjo. Za večerjo smo imeli pico in sadno solato. Po večerji smo se odpravili do Cerkljanske laufarije. Ogledali smo si društvene prostore in gospod Miha nam je predstavil tradicionalne Cerkljanske like. Skupina šteje 25 likov, njihova posebnost pa so njihova naličja – t .i. larfe, ki so izrezljane iz lipovega lesa. Zelo zanimivo ga je bilo poslušati. Izvedeli smo, da se pustni čas v Cerknem začne že prvo nedeljo v januarju. Ogledali smo si vse pustne kostume. Že nekoliko utrujeni smo se vrnili v dom, se pripravili na spanje in zaspali.

Ivana Kavčič, 6. A in Lara Vasquez Slokar, 6. A

SREDA, 17. 1. 2024

Zjutraj smo se zbudili in se pripravili na zajtrk. Zunaj je padal sneg. Komaj smo čakali, da se odpravimo na smučišče. Na tabli smo si prebrali urnik tega dne. Z vaditelji smo smučali dve uri, nato smo imeli malico. Po malici smo še nekaj časa smučali, nato je začel padati dež. Nekoliko prej smo zaključili s smučanjem in se odpravili v dom. Smučarska oblačila in pancarje smo še posebej skrbno dali sušiti v za to namenjeno garderobo. Preoblekli smo se in se odpravili na kosilo. Za kosilo smo imeli golaž in kruhovo rolado. Po kosilu smo imeli malo prostega časa, potem pa smo se razdelili v dve skupini in izmenjaje smo imeli dve dejavnosti. Pri dejavnostih pa smo se razdelili še v štiri manjše skupine. Prava dejavnost je bila KROGLICA, KAM BEŽIŠ? Najprej smo ponovili pravilno zabijanje in puljenje žebljev. Nato smo na veliko leseno desko z žeblji pritrdili deščice, cevi, karton … po katerih se je kroglica odkotalila od začetka do določenega cilja. Skupina v kateri sem bil jaz (Patrik) je postavila rekord vseh učencev, ki so bivali v domu, saj je naša kroglica potovala najdlje časa, kar 11 sekund in pol. Pri drugi dejavnosti smo napisali in narisali STRIP, katerega tema je bila naravna nesreča, na pomoč pri reševanju pa je priskočil super junak, ki smo si ga sami zamislil. Strip smo predstavili ostalim učencem. Nato smo imeli večerjo. Po večerji smo se stuširali in se preoblekli v pižame. V kamri smo si ogledali mladinski film Binti. Po koncu filma smo se prijetno utrujeni odpravili spat.

Tilen Skok, 6. A in Patrik Drnovšček, 6. B

ČETRTEK, 18. 1. 2024

Ko smo se zjutraj zbudili, smo razočarani opazili, da pada dež. Pospravili smo sobe in se odpravili na zajtrk. Ker ta dan nismo šli na smučišče, smo imeli dve dejavnosti že v dopoldanskem času. Razdelili smo se v dve skupini, znotraj skupine pa še v štiri manjše. Prva dejavnost je bila LETI, LETI HELIKOPTER. Iz papirja smo izdelali helikopter, katerega smo potem spuščali z vrha stopnišča. Helikopter se je v zraku vrtel. Druga dejavnost je bila TUDI JAZ LAHKO. Igrali smo se različne igre za moč, hitrost, natančnost, ravnotežje, urjenje spomina … Bile so zelo zanimive in zabavne. S smuči za skoke smo morali v šestih priti z ene strani na drugo stran učilnice, ne da bi se dotaknili tal z nogami. Potrebovali smo kar nekaj časa, da nam je uspelo. Po kosilu ni več deževalo in odpravili smo se v gozd. Iz naravnega materiala smo naredili čolničke, ki smo jih nato spustili v bližnjem potoku. Čas smo izkoristili še za sprehod po svežem zraku. Ko smo se vrnili v dom, smo imeli še eno dejavnost KAJ LAHKO ZGRADIM? S pomočjo lesenih deščic smo zgradili dva mosta in most Leonarda da Vincija. Ta dan smo imeli več časa za druženje. Igrali smo se družabne igre, kvačkali, igrali namizni nogomet in zelo zanimivo namizno igro strelastiko. Po večerji smo se zbrali v kamri. Učitelj nam je razdelil pohvale za udeležbo na tečaju smučanja. Pohvale je prejelo tudi šest učenk, ki so dobile največ točk za urejenost sobe. Nato se je začela večerna zabava s plesom ob glasbi. Sledila je priprava na nočni počitek, spakirati pa smo morali tudi kovčke ter se odpravili spat.

Gaja Trček, 6. A in Ula Slapernik Švagelj, 6. B

PETEK, 19. 1. 2024

Zbudili smo se ob zvokih dežja. Pospravili smo sobe in odnesli posteljnino v koš za umazano perilo. Kovčke smo odnesli v klet, kjer so nas počakali do odhoda domov. Nato smo se odpravili na zajtrk. Izvedeli smo, da ta dan ne bomo smučali. Po zajtrku smo imeli nekaj časa za igro in druženje. Nato smo imeli dve dejavnosti. LUTKE, kjer smo iz papirja izdelali lutke, jih prilepili na palčko iz kartona in v kamri uprizorili lutkovno predstavo. Druga skupina pa je imela dejavnost VODA IN NJENE SKRIVNOSTI. Izvedli smo različne poskuse z vodo in oblikovali miselni vzorec o vodi. Nato smo se peš odpravili do hotela Cerkno, saj so nam zaposleni v hotelu tja pripeljali naše smuči, ki so v sredo ostale na smučišču. Vsak si je izbral svoje smuči in palice ter jih odnesel do doma. Zunaj je snežilo. Ko smo prišli do doma, smo se lahko kepali na dvorišču. Pripravili smo se na kosilo in po nas je že prišel avtobus. Kovčke in smučarsko opremo smo naložili na avtobus in se odpeljali proti Solkanu.

Ana Domjan, 6. A in Lara Cijan, 6. C

Zapisala in fotografirala: Tina Skok, knjižničarka

Related Images:

(Skupno 152 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost