Na OŠ Solkan že drugo leto zapored poteka bralni projekt Naša mala knjižnica.  V letošnjem šolskem letu so vanj vključeni učenci 1. in 2. razreda OŠ Solkan, POŠ Grgar in POŠ Trnovo ter učenci 3.- 5. POŠ Grgar. Mentorice projekta so njihove razredničarke, koordinatorica projekta je šolska knjižničarka.

Projekt je namenjen promociji bralne kulture in evropskih avtorjev ter ilustratorjev. Knjige so skrbno izbrane, kakovostne tako po vsebini kot oblikovni podobi. Učenci v sklopu projekta preberejo šest knjig in nato v Ustvarjalnikih rešujejo izvirne naloge na temo predstavljenih knjig. Celo šolsko leto branje in ustvarjanje dodatno spodbujajo zanimive dejavnosti in številne nagradne naloge. V času trajanja projekta so vsi sodelujoči 1. in 2. razreda prejeli pismo presenečenja hrvaške pisateljice Ive Bezinović-Haydon, ki je napisala knjigo Kje se skriva Lucijan? Učenci 3. – 5. razreda pa so prejeli pismo italijanske pisateljice Susanne Mattiangeli, ki je napisala knjigo Mina HB 2. Obe pismi sta bili napisani v slovenskem jeziku in jeziku pisateljic. Pisateljici sta se v pismu kratko predstavili, predstavili svojo knjigo ter učence nagovorili o pomenu branja.

Učenci in mentorice so zelo dejavni in ustvarjalni, fotografije njihovih aktivnosti po prebrani knjigi so objavljene na FB strani Naša mala knjižnica. Njihov trud je bil nagrajen z virtualnim srečanjem z italijanskim pisateljem Albertom Lotom, ki je napisal knjigo Ujel sem škrata. V sproščenem pogovoru s pisateljem so učenci izvedeli veliko zanimivosti o pisatelju in škratu, ki nastopa v knjigi. Učence čaka še obisk hrvaške ilustratorke Hane Tintor, ki je ilustrirala knjigo Kje se skriva Lucijan? Učenci 1. in 2. razreda POŠ Trnovo so zamenjali literarnega junaka škrata, po prebrani knjigi Ujel sem škrata, pisatelja Alberta Lota z učenci OŠ Ivana Cankarja z NIS z Vrhnike. Škrat s Trnovega bo nekaj časa preživel z učenci z Vrhnike in obratno, nato pa se bosta oba škrata vrnila »domov«. Na POŠ Grgar učenci 1. in 2. razreda za vsako prebrano knjigo izpolnijo »vagonček« in se potegujejo za nagrado za najdaljši bralni vlakec.

Učenci 2. a razreda z mentorico Lidijo Abramič so po prebrani knjigi Tinček ali kaj me tako žgečka v ušesu? litovske pisateljice Audre Baranauskaite izdelali čudovite tipne slikanice za katere so bili nagrajeni s knjigo POŠASTKO, pisateljice Dite Zipfel.

Obogatena vrednost projekta so bralni zmenki s knjigo, ki jih izvajajo učenci obeh drugih razredov na OŠ Solkan, saj vsi učenci vsako knjigo, ki jo preberejo v šoli odnesejo domov in na zmenek s knjigo povabijo še starše, s katerimi še enkrat preberejo knjigo.

Sodelovanje v projektu prinaša številne pozitivne učinke, saj učence spodbuja k branju knjig, po katerih najbrž ne bi posegli, Ustvarjalniki pa jih vodijo, da spoznajo številne zanimivosti o pisatelju, državi iz katere pisatelj prihaja in ne navsezadnje so spodbuda za številne ideje za ustvarjanje.

Tina Skok, šolska knjižničarka in koordinatorica projekta Naša mala knjižnica

Related Images:

(Skupno 50 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost